Ciasto na pierogi powinno być miękkie, elastyczne i ciągliwe, aby można je było łatwo formować i zlepiać. Najprostsze ciasto na pierogi gotowane przygotowujemy z mąki i soli. Po przygotowaniu ciatsa należy je zawinąć w ściereczkę i pozostawić, aby "odpoczęło".
Najczęściej używane składniki do przygotowania ciasta:
- 0,5kg mąki
-żółtko ( + ewentualnie jedno całe jajko )
-1 łyżka oleju słonecznikowego ( aczkolwiek ja daję zawsze rzepakowy)
-ciepła woda
-1/3 łyżeczki soli
Do przesianej na stolnicę mąki stopniowo wlewać ciepłą wodę, stale mieszając aby nie dopuścić do powstawania grudek. Dodać rozmieszane z wodą żółtko i jajko. Wody dolewać tyle, żeby ciasto było wilgotne i miękkie. Posmarować dłonie olejem i tak długo wyrabiać ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. Zawijamy ciasto w ściereczkę i odkładamy, a w tym czasie przygotowujemy farsz ( u mnie to po prostu jagody z cukrem : ) )
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz