wtorek, 18 września 2012

Przypomnij sobie lato - wakacyjne pierogi z jagodami :)

Pierogi z tego przepisu robiłam z mamą od kiedy pamiętam. Zawsze bardzo to lubiłam. Zamykałyśmy się same w kuchni, lepiłyśmy i lepiłyśmy ile się dało. A efekt końcowy ? Fantastyczny zapach, który jeszcze zanim pierogi lądowały na talerzu rozbudzał zmysły ...







 
 
Ciasto na pierogi powinno być miękkie, elastyczne i ciągliwe, aby można je było łatwo formować i zlepiać. Najprostsze ciasto na pierogi gotowane przygotowujemy z mąki i soli. Po przygotowaniu ciatsa należy je zawinąć w ściereczkę i pozostawić, aby "odpoczęło".
 
Najczęściej używane składniki do przygotowania ciasta:
- 0,5kg mąki
-żółtko ( + ewentualnie jedno całe jajko )
-1 łyżka oleju słonecznikowego ( aczkolwiek ja daję zawsze rzepakowy)
-ciepła woda
-1/3 łyżeczki soli
 
Do przesianej na stolnicę mąki stopniowo wlewać ciepłą wodę, stale mieszając aby nie dopuścić do powstawania grudek. Dodać rozmieszane z wodą żółtko i jajko. Wody dolewać tyle, żeby ciasto było wilgotne i miękkie. Posmarować dłonie olejem i tak długo wyrabiać ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. Zawijamy ciasto w ściereczkę i odkładamy, a w tym czasie przygotowujemy farsz ( u mnie to po prostu jagody z cukrem : ) )
 
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz