środa, 5 września 2012

Domowe herbatniki z czekoladą i kokosem : )

Dawno mnie tu nie było, czego powodem była częsta nieobecność w domu podczas wakacji. Aczkolwiek wracam wraz z kolejną jesienią i zamierzam gościć tutaj z przepisami tak często jak często będę mogła :)

Dzisiaj proponuję ciastka, które upiekłam jeszcze w czerwcu, aby słodkim akcentem zakończyć rok szkolny, Paradoksalnie wstawiam przepis na początku września, kiedy zaczął się już kolejny NOWY rok szkolny, który mam nadzieję minie równie szybko jak wakacje : )










Składniki :
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, całość rozcieramy razem. Kiedy powstaną grudki przypominające bułkę tartą dodajemy cukier puder oraz żółtka. Wszystko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy, kroimy w prostokąty ( wielkość według uznania ) i nakłuwamy je widelcem. Ciastka pieczemy na blasze wylożonej papierem w piekarniku rozgrzanym do ok. 185 stopni przez ok. 25-30minut.
Po wyjęciu i ostygnięciu, maczamy końce herbatników  w czekoladzie i obsypujemy wiórkami. :)

SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz