niedziela, 23 września 2012

Rozeta drożdżowa z domowymi powidłami wiśniowymi :)



Robiłam na początku lata, zanim na dobre zaczęłam jeździć po moich ukochanych Mazurach i  na parę tygodni zniknęłam z domu i mojej kuchni ...
Ciasto zaniosłam w prezencie dziadkowi na jego 80 urodziny :)

Składniki :
-0,5kg mąki pszennej
-szczypta soli
-100g cukru
-50g miękkiego masła
-1 cukier waniliowy
-1 jajko
-250ml mleka
-50g świeżych drożdży
-1 żółtko
-1 łyżeczka śmietany
-powidła wisniowe

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, masło, cukier waniliowy oraz jajko. Składniki wymieszaj. Mleko podgrzej, wkrusz do neigo drożdże i mieszając, rozpuść je. Płyn wlej do mąki. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
2. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, ponownie wyrób rękoma i rozwałkuj na prostokąt. Placek posmaruj powidłami, zwiń w roladę i pokrój na 10 plastró o grubości ok. 5cm.
3. Okrągłą formę do pieczenia( średnica ok.26cm) posmaruj grubą warstwą tłusczu, spód i brzegi wysyp bułką tartą lub płatkami migdałowymi. Przygotowane wcześniej plastry rolady ułóż luźno w tortownicy. Odstaw na 20 minut.
4. Żółtko rozmieszaj ze śmietaną, posmaruj wierzch ciasta, następnie posyp cukrem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni.

SMACZNEGO :)
Ciepłe ciasto można podawać z mlekiem lub bitą śmietaną :) Smaczny podwieczorek szczególnie na długie niedzielne jesienne (już ) popołudnia !


3 komentarze:

  1. Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł : Jesli lubisz banany możesz zrobić taką mieszaknę z bananami i np. czekoladą w proszku tj w mleku rozmieszać łyżkę kakao lub czekolady w proszku i mus z banana. Na pewno byłyby smaczne :D

    A Twoje ciasto jest wspaniałe ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dziadek musiał być zadowolony z takiego prezentu od wnuczki :) Też chciałabym dostać taki smakołyk! :P

    OdpowiedzUsuń