czwartek, 21 sierpnia 2014

Warzywa gotowe na zimę.

Słoików w piwnicy przybywa, a ja czuję, że październik coraz bliżej i już niedługo trzeba będzie opuścić dom i zacząć układać sobie wszystko na nowo. Bezpieczny pokój, znane osiedle i względnie małe miasto będzie musiało ustąpić miejsca hałaśliwym tramwajom, kolejce i niepewności.
Strach niewelują nieco przepiękne widoki. Bo tam, gdzie już niedługo będę mieszkać horyzont się nie kończy...

A tymczasem jeszcze w domowej kuchni wirują zapachy, a do słoików trafia leczo, które będzie miało za zadanie przypomnieć zimą nie tylko o lecie, ale też o działkowych zbiorach i cieple domowej kuchni.



Składniki: ( ilość wedle własnego uznania )
cukinia
pomidory
marchew
pietruszka
pieczarki
cebula
papryka
ziarna fasoli szparagowej
kukurydza
przyprawy ( u mnie chili, papryka ostra, pieprz świeżo mielony, sól, bazylia, zioła prowansalskie)


Wykonanie:
1. Do garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz ziarna fasoli.
2. Na patelni na łyżce oliwy przesmażamy cebulę, paprykę i pieczarki.
3. Do garnka wrzucamy pokrojone i obrane ze skóry pomidory, przesmażone pieczarki, paprykę i cebulę.
4. Gdy marchew będzie już miękka wrzucamy pokroją w kostkę cukinię ( ze skórą, jeśli warzywo jest młode ) oraz kukurydzę.
5. Całość doprawiamy wedle uznania.



Smacznego !

2 komentarze: