niedziela, 24 czerwca 2012

Niedzielne popołudnie przesycone zapachem czerwcowego słońca i słodkim podwieczorkiem :)

Ostatnią czerwcową niedzielę tego roku spędziłam oczywiście w kuchni, ale nie odmówiłam sobie też poobiedniego leniuchowania na działce :)
Nic nie zastąpi czasu spędzonego z rodziną, wspólenj pogawędki, kawy, lodów i słodkiego podwieczorku własnej roboty ;]
Muszę się przyznać, że dzisiaj pierwszy raz poznałam smak rabarbaru. Jego słodko-kwaśny walor smakowy wykorzystałam w muffinkach rabarbarowych ;]









Przepis jest następujący :

2 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
szczypta soli

2 jajka
1 szklanka mleka
100ml oleju

łodyga rabarbaru

Na kruszonkę :

30g masła
50g mąki
2 łyżki cukru

Mokre składniki połączyć mikserem. Do nich dodać składniki suche i zminksować razem.
Ciasto wlewać do foremek, następnie wrzucać kawałki pokrojonej łodygi rabarbaru, posypywać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanych do temperatury ok. 200 stopni.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz